…”alumnos de las escuelas de diseño tienen prohibido usar patrones pequeños”

“Estudiar con la talla 38”, La Vanguardia 17/01/2017

 

                                                                                     … I tan ample

 

Els ha costat però sembla que s’hi posen

La notícia no deixa de ser sorprenent pel que té d’excepcional: algú s’ha posat les piles i ha activat uns protocols respecte de l’abús que les firmes de moda han fet i fan dels cossos femenins majoritàriament, però també en alguns casos dels cossos masculins.

Estudiar con la talla 38. Carina Farreras. La Vanguardia. 17 gener 2017

Podríem dir, doncs, que la notícia és doble. D’una banda els mitjans s’han fet ressò d’una bona notícia relativa a l’impuls d’accions positives contra el sexisme i, de l’altra, han recollit àmpliament la iniciativa promoguda per  les escoles de disseny.

És cert que de més en més els mitjans omplen planes  amb  denúncies sobre situacions que tenen a veure amb la discriminació de les dones. Però, més que voler canviar la situació, semblen voler pacificar i assossegar consciències i consolar una indignació “popular” que cada cop s’expressa amb menys inhibicions: ja n’hi ha prou d’imatges impossibles dels cossos femenins!

Només a partir d’aquesta doble moral es pot entendre que segueixin publicant imatges denigrants de cossos  femenins i tractant amb poquíssima cura el que fa referència a aquests mateixos cossos.

Aquest cop sembla que sí que hi ha notícia i està bé que es difongui: “(…) Dues de les més prestigioses escoles de disseny de Barcelona han reglamentat el patronatge que utilitzen els seus estudiants”  per tal d’adequar-lo als quadres de talles de les persones reals.

La sorpresa que s’hagi fet irrompre la “realitat” complexa als aprenentatges destinats a les noves dissenyadores i dissenyadors de moda ens anima a esperar canvis en les noves temporades.

Entretant, encoratgem els mitjans sensibilitzats amb la problemàtica que el tema de les talles encobreix i denuncia alhora (diguem-ho clar: problemes d’anorèxia i bulímia) a no “comprar” tampoc imatges de maniquins de passarel·la clarament inspirades i inspiradores d’una estètica malaltissa.