Cinefòrums2018-07-15T23:59:29+00:00

Cinefòrums

L’Observatori proposa una sèrie de films per a la realització de cinefòrums adreçats a públics diversos.

Maquiàpolis

Direcció: Vicky Funari i Sergio de la Torre
Nacionalitat: EUA, Mèxic, 2005
Durada: 68 minuts
Versió: original espanyola

Documental que explora les condicions de vida de les dones que treballen a les maquiles, fàbriques multitransnacionals que dominen l’economia mundial a Tijuana, Mèxic. Filmat en col·laboració amb el Grup Factor X, un grup de dones promotores (activistes comunitàries) graven elles mateixes les imatges que documentaven la seva vida quotidiana i la seva lluita diària per fer prevaler els seus drets. Els problemes del medi ambient, els drets laborals, les dures condicions de vida, els problemes de salut, l’habitatge, etc., són alguns dels temes tractats des del seu propi punt de vista.

Tupperware!

Direcció: Laurie Kahn-Leavitt
Nacionalitat: EUA, 2003
Durada: 62 minuts
Versió: original amb subtítols en català

Aquest documental reescriu la història d’una de les empreses més populars de venda a domicili, que va aconseguir un èxit extraordinari gràcies a les idees innovadores sobre el sistema de vendes de Brownie Wise. Així va néixer la idea d’organitzar a les llars particulars les “reunions tupperware”, on assistien totes les dones del barri per veure, provar i comprar els productes. El treball de Brownie va ser silenciat per discrepàncies amb la direcció de l’empresa, que mai no va voler reconèixer el seu protagonisme en l’èxit aconseguit.

Gendernauts

Direcció: Monika Treut
Nacionalitat: Alemanya, 1999
Durada: 86 minuts
Versió: original anglesa. Subtítols en català

Revisió crítica de la construcció social de la sexualitat. A partir de diverses experiències relatives a la mobilitat dels gèneres, es posa de manifest la disfunció entre les vivències personals i l’ordre de les convencions. Monika Treut, nascuda l’any 1954 a Mönchengladbach, va estudiar literatura a Marbourg/Latin. Ha realitzat vídeos que tenen per tema central el feminisme, el sexe i la sexualitat. Actualment viu a Hamburg i als EUA.

La quadratura del cercle. Història del Bloc Feminista de Tarragona (1977-2001)

Direcció: Les filles de Lilith
Nacionalitat: Espanya, 2005
Durada: 47 minuts
Versió: original catalana

Combinant imatges d’arxiu i entrevistes, el film és una crònica dels esdeveniments més significatius de les lluites feministes dels anys 70 a Tarragona, i per extensió a Catalunya. Les filles de Lilith (Sara Alzina, Ariadna Costa, Caterina Mas, Anna Mercadé i Joana Zapata) són cinc estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, on actualment finalitzen els seus estudis de filologia i comunicació.

Qui Compta? Marilyn Warin a sexe, mentides i economia global

Direcció: Terre Nash
Nacionalitat: Canadà, 1995
Durada: 94 minuts
Versió: original anglesa, subtítols en català

Documental que desenvolupa les idees de l’economista Marilyn Waring, en les que proposa una alternativa de la visió econòmica mundial i un canvi dels preceptes que regeixen els modes de viure i entendre el món a tot el planeta. Amb ironia i intel·ligència, la pel·lícula desmitifica el llenguatge econòmic hegemònic i suggereix noves maneres de treballar més humanes i que afavoreixin la qualitat de vida a tot el món.

Frozen River

Direcció: Courtney Hunt
Nacionalitat: EUA, 2008
Durada: 97 minuts

Revisió crítica de la construcció social de la sexualitat. A partir de diverses experiències relatives a la mobilitat dels gèneres, es posa de manifest la disfunció entre les vivències personals i l’ordre de les convencions. Monika Treut, nascuda l’any 1954 a Mönchengladbach, va estudiar literatura a Marbourg/Latin. Ha realitzat vídeos que tenen per tema central el feminisme, el sexe i la sexualitat. Actualment viu a Hamburg i als EUA.

Háblame de la lluvia

Direcció: Agnès Jaoui
Nacionalitat: França, 2008
Durada: 110 minuts

Agathe Villanova és una política feminista que torna al poble de la seva infància per donar un cop de mà a la seva germana Florence amb els afers relacionats amb la recent mort de la seva mare. Allà també es trobarà Mimouna, la dona de la neteja dels Villanova, d’origen algerià; Karim, el fill desencisat de Mimouna; i Michel Ronsard, un periodista encaparrat a fer un documental sobre les dones d’èxit i a qui Agathe li sembla una candidata ideal. Un retrat coral que ens parla de les injustícies, les desigualtats i la humiliació.

Las vacaciones de Ferragosto

Direcció: Gianni Di Gregorio
Nacionalitat: Itàlia, 2008
Durada: 75 minuts

Gianni és un home de mitjana edat que viu amb la seva mare vídua en un pis al centre de Roma. Coincidint amb les vacances de Ferragosto, l’administrador del seu pis li proposa de cuidar la seva mare durant els dies festius. Sense alternativa a la negativa, Gianni es veu obligat a acceptar; però vet aquí la seva sorpresa quan l’administrador es presenta també amb la seva tieta. Per arrodonir-ho, un amic metge a qui toca quedar-se de guàrdia també acaba deixant-li la seva mare a cura. Així, el que semblava que havien de ser uns dies de tranquil·litat, acaba sent una estoica aventura amb Gianni intentant acontentar les quatre ancianes. Sarcàstica comèdia amb un toc agredolç al voltant de la vellesa.

Tres dies amb la família

Direcció: Mar Coll
Nacionalitat: Espanya, 2009
Durada: 86 minuts

Léa, que viu a l’estranger, ha de tornar precipitadament a Girona a causa de la mort del seu avi, el patriarca dels Vich i Carbó. Allà es trobarà tota la família, que fa temps que no veu, i es veurà obligada a conviure entre les normes i les maneres de fer pròpies de la burgesia conservadora. Els tres dies que dura la vetlla, la missa i l’enterrament trauran a la llum el joc d’aparences, convencions i problemes que s’amaguen darrere la façana. Un retrat senzill i curós que aconsegueix disseccionar les relacions familiars de la burgesia catalana.

La heredera

Direcció: William Wyler
Nacionalitat: EUA, 1949
Durada: 115 minuts

Adaptació de la coneguda novel·la de Henry James, ambientada al Washington Square de mitjan segle xviii, La heredera narra la història d’amor i desamor de la jove Catherine. Catherine és la filla i hereva d’un adinerat metge que només pensa a casar-la amb un home ric. Però ella cau enamorada de Morris, un jove galant sense diners. Desconfiat, el seu pare desaprova el compromís perquè malpensa que el jove només la vol per la fortuna familiar i fa els impossibles per separar-los i fer-li obrir els ulls a Catherine.

Irina Palm

Direcció: Sam Garbarski
Nacionalitat: Regne Unit, 2007
Durada: 103 minuts

Maggie ha d’aconseguir diners per pagar el tractament del seu nét malalt i, alhora, animar el seu fill i la seva dona. En veure un anunci de «Es busca hostessa», decideix presentar-s’hi. Quan s’assabenta de quin tipus d’acompanyant es tracta, queda sorpresa, però accepta la feina. Maggie és tímida i no ho passa bé al club eròtic, però té el suport de la Luisa, una companya que li ensenya els trucs de l’ofici fins a convertir-la en la molt sol·licitada Irina Palm. Però la doble vida de Maggie no trigarà a cridar l’atenció de la seva família, amigues i veïns. El film posa en el punt de mira la hipocresia i la doble moral i com aquestes intervenen en la pròpia identitat.

Happy. Un cuento sobre la felicidad

Direcció: Mike Leigh
Nacionalitat: Regne Unit, 2008
Durada: 118 minuts

Poppy és una noia molt alegre. Viu a Londres, on comparteix pis amb una amiga, i treballa de professora de primària. Apassionada de la seva feina i de la vida en general, està decidida a veure sempre el got mig ple. Així, el dia en què li roben la bicicleta, decideix treure’s el carnet de conduir. Allà coneixerà Scott, el seu professor d’autoescola i l’antítesi de la seva personalitat. Ella intentarà fer-li veure la inutilitat del patiment i la necessitat de gaudir de la vida amb optimisme. Un retrat d’un microcosmos femení amb una inusual i transgressora mirada de les coses.

Pequeña miss Sunshine

Direcció: Jonathan Dayton i Valerie Faris
Nacionalitat: EUA, 2006
Durada: 102 minuts

Una curiosa mescla de road-movie i comèdia familiar que engega quan Olive, una nena d’Alburquerque, Estats Units, aconsegueix ser seleccionada pel certamen de Miss Sunshine, un concurs de bellesa infantil. Seguint el somni americà que proclama que tothom s’estima els guanyadors i que la vida és una competició constant, els seus pares no dubten a pujar a l’atrotinada furgoneta de l’avi i encaminar-se cap a Califòrnia. La vivència del viatge suposarà que cada membre de la família, amb el seu microcosmos particular, acabi projectant les seves expectatives frustrades. Un film que posa al descobert la crua realitat dels concursos de bellesa per a nenes i que convida a reflexionar sobre la imposició dels estereotips femenins des de la infantesa.

Caos

Direcció: Colin Serreau
Nacionalitat: França, 2001
Durada: 109 minuts

Paul i Helène són testimonis de la brutal pallissa que uns joves propinen a una noia. Per no veure’s implicats en els fets, fugen sense ajudar-la. Però Helène no pot deixar de pensar en la noia i la visita a l’hospital. Allà Malika li explica les terribles experiències que ha viscut a Algèria i juntes decideixen venjar-se dels homes que els han fet mal. La pel·lícula és una comèdia agredolça que fa una crítica a la situació que pateixen les dones, tant a la cultura islàmica, com, encara que a través de mecanismes més subtils, a l’occidental.

Caramel

Direcció: Nadine Labaki
Nacionalitat: França/Líban, 2007
Durada: 96 minuts

Beirut, cinc dones, totes elles amb unes vides particulars i estranyes en el seu context, es reuneixen en un saló de bellesa, un microcosmos colorista. Layal estima a Rabin encara que és un home casat. Nisrine és musulmana i és a punt de casar-se, però el problema és que ja no es verge. Rima es sent atreta per una extranya que de tant en tant visita el saló. Jamale es resisteix a envellir i Rose s’ha sacrificat per cuidar de la seva germana gran. En el saló de bellesa totes elles es troben un espai on compartir les seves vides, on les seves aspiracions i desitjos són el centre de les seves converses, enimg de pentinats i depilacions amb una pasta caramelitzada de sucre, aigua i llimona.