Els estereotips als prestatges

Comentari de l'Observatori: Els estereotips als prestatges. Sobre xampús i arquetips de gènere

De vegades, enmig dels debats i les crítiques sobre la pervivència dels arquetips de gènere en els espais públics, ens centrem en la presència de determinats missatges a les tanques de publicitat de ciutats o carreteres o en l’emissió per diferents canals audiovisuals d’espots que segueixen insistint en una anacrònica i estereotipada divisió de funcions associada als rols de gènere. Anacrònica i estereotipada tant pel que representen els posats o situacions dels personatges masculins i femenins com pels efectes que sobre unes i altres s’associen als productes que anuncien.

Amb més discreció, però també de forma menys sofisticada i directa, en els espais reservats a determinats productes exhibits als prestatges dels supermercats i centres comercials, trobem missatges en aquest sentit. El diàleg directe amb els i les consumidores que els propis envasos dels productes proposen, insisteix en ressaltar les seves virtuts al·ludint als efectes de força i potència per als homes i capacitat d’erotització per a les dones. Els envasos de determinats productes de cosmètica que perseveren en destacar els efectes diferenciats que asseguren generar en homes i dones en són un exemple. Una forma persistent que, allunyada dels grans altaveus generalistes, segueix contribuint a generar expectatives i reforçant tossudament uns imaginaris sexistes, rancis i caducats, com sempre.

2018-09-28T09:52:43+00:0028/09/2018|Categories: Comentaris|Tags: |

4 Comments

 1. Elisabet Costa 28 de setembre de 2018 en 18:50 - Respondre

  Una manera de fer-hi front pot ser fer arribar el nostre comentari a l’empresa que comercialitza aquests productes. Si reben que la imatge o l’eslògan no agrada pel missatge que duu pot ser que s’ho replantegin. És una manera de ser actiu.

  elisabet

 2. Marta 1 d'octubre de 2018 en 20:09 - Respondre

  Una altra manera seria premiar la publicitat trencadora, oberta, que genera reflexió i consciència social. La publicitat que trenca amb els estereotips necessita visibilitat, també, per minoritària. Millor si li donem suport.

 3. Alumes 6èC Escola Sant Just 2 d'octubre de 2018 en 12:28 - Respondre

  Els alumnes i les alumnes de 6è C de l´escola Sant Just estem treballant els esterotips i els rols.Creiem que la publicitat és una manera de marcar rols i no estem d´acord. Les històries explicades als eslogans són sempre estereotips i cal trencar amb ells.
  Nosaltres estem treballant el trencament d´estereotips als contes .Han sortit històries meravelloses.

 4. Mia 3 d'octubre de 2018 en 14:49 - Respondre

  Estic amb la Elisabet i la Marta!

  Penso que hauria d’haver un segell de bones pràctiques dels imaginaris visuals. De la mateixa manera que quan anem al supermercat les Marques s’han espavilat per informar-nos que el seu producte o no te guten o olis vegetals o km0… Etc, s’hauria de crear una marca de Publicitat Visual Responsable.

  Segell P. V. R. : que les marques estiguessin orgulloses de poder etiquetar els seus productes.

  No pot ser que tot quedi en manifestacions el dia 8 de març i que als centres d’educació per petits o adults.

  Els imaginaris es posen en moviment tots els dies, cada minut es genera cultura visual.
  DANONE, NESTLÉ, COCA-COLA i totes les grans Marques doneu exemple. Les empreses més que mai s’han de posicionar amb consciència i coherència, fent un bon ús i unes bones pràctiques.

  Si miren cap a un altre costat sense canviar res el que fan és perpetrar la desigualtat, els clichés, la violència,….. el crim patriarcal heternomatiu colonialista neoliberal.

Deixeu un comentari