L’Observatori ha convocat una roda de premsa per a manifestar el seu posicionament en relació amb el tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació. Mitjançant una declaració signada, els 32 ajuntament que formen part d’aquesta instància han manifestat el seu rebuig respecte a com alguns mitjans aborden la informació sobre els assassinats masclistes, a través de pràctiques que envaeixen la intimitat de les persones properes a les víctimes i que utilitzen sense respecte ni rigor les dades i els detalls personals, transformant el dolor de les famílies en espectacle.

Durant l’acte han intervingut les següents alcaldesses:

Alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Anna Maria Alba Aguilera

Alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García Criado

Alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete Carrillo

Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia Cequier

Alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda Cuervas

Alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez

Alcaldessa Sant Boi, Lluïsa Moret Sabidó

Alcaldessa Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon Gil

Alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín i Martínez

Alcaldessa Esplugues de Llobregat i Presidenta de l’Observatori, Pilar Díaz Romero

 

Pilar Díaz Romero, presidenta de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació

 

Algunes declaracions que s’han fet durant la lectura de la declaració conjunta:

“El poder dels Ajuntaments és limitat, però mai s’ha de subestimar la força de qui està disposat a treballar per fer un món més just i més igualitari.” Alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García Criado.

Ni un pas enrere, a l’hora d’assenyalar les formes d’actuar que revictimitzen les dones víctimes dels crims masclistes i les seves famílies.” Alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez.

“I aquí estem, un 22 de març de 2022, a Esplugues de Llobregat, per refermar el nostre compromís a l’hora d’impulsar un nou codi ètic i feminista. Som 32 municipis disposats a protegir els drets de les víctimes de feminicidis, de les seves famílies, totes les persones que ploren i pateixen les seves absències i la nostra societat. Per curar les ferides, és imprescindible una comunicació respectuosa que canviï la nostra mirada. Perquè darrere de les notícies hi ha persones.” Alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín i Martínez.

 

Finalment l’Alcaldessa d’Esplugues de Llobregat i Presidenta de l’Observatori, Sra. Pilar Díaz Romero, ha tancat l’acte amb les paraules següents:

Els mitjans teniu molt poder, moltíssim. Podeu canviar la societat. Podeu col·laborar per crear una nova societat, més segura i més igualitària, per a totes les dones, per a les germanes, les parelles, les amigues, les companyes de feina o de la universitat. Els 32 ajuntaments que formen part de l’Observatori de les dones en el mitjans de comunicació hem unit forces per demanar-vos, –a vosaltres, els mitjans en global i periodistes en particular–, que impulsem un nou codi ètic de conducta i comprometre’ns plegats a explicar les coses d’una altra manera.”

Aquí podeu llegir la declaració sencera.

L’acte ha tingut lloc aquest dimarts 22 de març a l’Espai Baronda d’ Esplugues de Llobregat.