Recentment ha tingut lloc l’entrega anual de premis Globus d’Or i, com cada any, l’atenció dels mitjans s’ha centrat més en l’aspecte de les assistents que no pas en les seves habilitats interpretatives. Però aquest any hi ha hagut un comentari a la gala que ha encès les xarxes socials.

comentarifebrer2015

Un dels premis el van entregar l’actriu i cantant Jennifer López i l’actor Jeremy Renner. Al moment d’obrir el sobre amb el nom guanyador, l’actriu va oferir-s’hi donat que tenia “les ungles” per fer-ho. L’actor li va contestar que “també tenia els globus”, referint-se als seus pits. Aquest comentari va arrencar un somriure nerviós a la cantant i una riallada al públic.

Els mitjans de comunicació van esbombar l’incident, fent-se ressò també de la instantània reacció de les xarxes socials. El tractament de l’episodi s’hi va referir en un to exempt de crítica, però molts no van dubtar de fer servir les paraules “floreta” i “broma” per qualificar el comentari de Renner. Pel que sembla, el fet que l’actor es prengui aquesta llibertat amb l’actriu s’ha d’entendre com una broma de la qual ens hem de riure, tal com van fer de manera majoritària els i les assistents a l’acte. De fet, les reaccions s’han decantat per aplaudir a l’actor per diversos motius, adduint que el vestit de l’actriu era tan espectacular i provocatiu que era normal que no ell es pogués contenir o que la mateixa actriu li va treure importància a la situació, dient que havia estat divertit. Reblant el clau, Renner va donar les gràcies a l’actriu públicament al seu compte de Twitter -com a resposta a les acusacions que va rebre pel mateix mitjà- dient que el comentari d’ella mostrava que no s’han de prendre les coses de manera tan seriosa.

Així doncs, ¿s’ha de treure ferro a l’assumpte tal com va fer l’actriu? Ni de bon tros. I menys encara tenint en compte que aquest esdeveniment continua revelant actituds que afecten greument la dignitat de totes les dones i la seva llibertat.

Se segueix insistint en el fet que la reacció de l’actor responia a una provocació de l’actriu. El més rellevant és com els mitjans es posen d’acord en banalitzar l’incident i cauen en la justificació d’actituds sexistes tot titllant de”floreta” o “broma” un comentari totalment reprovable per més que el “vesteixin” de broma o floreta.