Quina feinada!2018-10-02T10:30:03+00:00

Quina Feinada!

La (in)visibilitat del treball femení als mitjans de comunicació

Exposició

Film documental Quina Feinada (I)

Film documental Quina Feinada (II)

Les activitats laborals de les dones, remunerades o no, tenen molt poca visibilitat en els continguts dels mitjans
de comunicació, que tendeixen a invisibilitzar-les o a difondre idees preconcebudes sense consonància amb la importància social i econòmica del treball femení.

Davant d’aquesta situació, l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació ha desenvolupat un projecte per posar en evidència aquesta discordança i per contribuir, alhora, a donar valor i fer visibles les experiències diverses de les dones en relació al treball.

Aquesta exposició és un dels resultats d’aquest projecte, així com els dos films documentals, i s’han elaborat a partir dels testimonis d’algunes de les dones que van participar en el procés de filmació dels documentals en el qual es van implicar 14 ajuntaments integrats a l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.

Reflexions col•lectives sobre les imatges del treball femení

Aquest projecte espera contribuir des de Catalunya a l’enriquiment del debat present a tota Europa sobre la invisibilitat de les dones en els mitjans de comunicació i, per sobre de tot, a la invisibilització de la seva experiència laboral. Tenint en compte la importància de la contribució de les dones a tots els àmbits laborals, tant en el present com al llarg de la Història, la qüestió esdevé significativament rellevant.

Jornada de treball 2: Quina feinada!

12 de maig de 2018. Espai Francesca Bonnemaison, Barcelona

Jornada de treball 2: Quina feinada!
Jornada de treball 2: Quina feinada!

S’ha dedicat la jornada de treball Quina Feinada!, a la reflexió sobre el treball femení i la seva representació als mitjans de comunicació.

El dia ha servit per recollir el testimoni directe d’un conjunt de dones de 10 municipis catalans, que ha compartit la seva experiència laboral i la seva percepció sobre la invisibilitat que promouen les narratives dels principals mitjans de comunicació. Les 20 dones que han participat en aquest procés han reflexionat davant la càmera al voltant de temàtiques vinculades al treball domèstic i de cures, les experiències de migració (dins i fora del propi país), les lluites laborals, el treball com espai de sociabilitat, la importància del seu reconeixement…

Amb els enregistraments resultants s’el·laborarà una peça que té com a finalitat la seva difusió a xarxes i la seva utilització en altres activitats de reflexió i sensibilització sobre les experiències de les dones i la representació del treball femení.

La peça estarà disponible aviat en el web de l’Observatori.

Experiències del treball femení: testimonis i representació en els mitjans de comunicació

2 de desembre de 2017. Sala Cuina, Espai Francesca Bonnemaison, Barcelona

A Catalunya s’han acollit i desenvolupat de forma continuada i àmplia els continguts d’un debat present a tota Europa sobre la invisibilitat de les dones en els mitjans de comunicació i sobretot la invisibilitat de la seva experiència de treball. El projecte proposat vol contribuir a enriquir aquest debat atès que aquesta invisibilitat és significativament  important si tenim en compte la magnitud de la contribució històrica i actual de les dones a tots els àmbits laborals.

La jornada va posar el focus en la reflexió sobre aquests aspectes i compta amb la presència de persones expertes en l’anàlisi del treball femení i en la representació de l’experiència de les dones en els mitjans de comunicació.

Joana García Grenzner, feminista, periodista, formadora i investigadora especialitzada en gènere i comunicació. Membre de l’equip de recerca d’ORIGEN, Observatori Regular per la Igualtat de Gènere als Mitjans. Membre de la Xarxa de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere i col·laboradora de Píkara Magazine.

Sandra Ezquerra, Directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures i Coordinadora del Grup de Recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives, ambdós de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Especialitzada en l’anàlisi de les relacions entre la crisi econòmica i l’anomenada crisi de les cures amb diverses publicacions. Professora de la UVIC-UCC des del 2011.

D’altra part, es va presentar públicament el muntatge audiovisual realitzat en el taller Quina feinada!, en el qual 22 representants de diversos municipis integrants de l’Observatori, reflexionen al voltant de la experiència de treball i la invisibilitat d’aquesta en les narratives dels principals mitjans de comunicació.

Programa

Jornada de treball 1: Quina feinada!

4 de novembre de 2017. Espai Francesca Bonnemaison, Barcelona

Amb el suport de: